×
Tallenne ei ole saatvilla.
Sulje

LIVE

24.10.2016
14:00
Kesto 1h 40min

Av-ala on yhä kaukana tasa-arvoisesta: naiset ovat miehiin verrattuna huonommin palkattuja, työllistyvät heikommin ja saavat vähemmän tuotantorahaa. Tutkitusti työkulttuuria kuvataan hierarkkisena ja miehisenä, vaikka valmistuneista ammattilaisista yli puolet ovat naisia. 

 

Av-alan työkulttuurilla ja tasa-arvolla on merkitystä, kun puhutaan vastuullisuudesta, sosiaalisesti kestävästä kehityksestä ja ympäristövastuusta. Työkulttuurin muutos edellyttää tasa-arvo- ja palkkatietoa. Siksi Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitoksen Action! -hanke on koonnut alan tekijöitä, ammattilaisia ja asiantuntijoita pohtimaan muutoksia, jota av-alan työelämä tarvitsee, jotta se vastaa 2020-luvun työntekijöiden tarpeita.  

 

Olemme kutsuneet keskustelijoiksi elokuvaohjaaja, näyttelijä Pamela Tolan, puheenjohtaja, professori  Elina Knihtilän Women in Film and Television Finlandista, työelämän tasa-arvon asiantuntija Marika Väisäsen, tuottaja, tutkijakoulutettava Asta Viertolan Aalto yliopistosta, työhyvinvoinnin asiantuntija Jarna Savolainen Työturvallisuuskeskuksesta ja työehtoasiamies Terhi Tarvaisen Journalistiliitosta. Puhetta johtaa OTT Merja Pentikäinen, ihmisoikeus- ja vastuullisuusasiantuntija

 

”Uutismedia, elokuvat ja televisio ovat keskeinen osa suomalaisten arkea. Väliä ei ole ovatko ne faktaa vai fiktiota, sillä ne vahvistavat käsityksiämme siitä,  kuka johtaa, kuka saa työpaikan ja kuka jää kuvan ulkopuolelle, sanoo Action! -hankkeen projektitutkija Nina Maskulin Aalto-yliopistosta.

 

Tasa-arvokysymyksen taustalla vaikuttavat av-alaa, erityisesti ammattinaisia koskevat työllisyyskysymykset, työvoimapula sekä yritysten kilpailu työvoimasta. Työelämän laadukkuus ja taito pitää huolta henkilöstöstä edellyttävät työkulttuurin kehittämistä. Työkulttuurin muutos edellyttää tutkittua tietoa ja seurantaa, ohjausta ja johtamista, kun tavoitteena on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä, tasa-arvoinen av-ala.