×
Tallenne ei ole saatvilla.
Sulje

LIVE

24.10.2016
14:00
Kesto 2h 0min

Tekoäly pulpahtaa nyt esiin kaikkialla. Yhtäällä se on tehokas ja nokkela työkalu, toisaalla tunteeton ja näkymätön vallan väline. Tekoälyn puolestapuhujat lupaavat taloudellista kasvua ja täsmällisempää tietoa, mutta tekoälyn avulla kehitetään myös tarkempaa valvontaa, propagandaa ja tehokkaampia aseita. Tekoälyn voi valjastaa kielimuurien ylittämiseen tai mielenterveysneuvontaan, mutta se voi tehdä meistä entistä riippuvaisempia teknologiasta, jonka toimintaa emme kovin hyvin ymmärrä.

Tämän nopean kehityksen keskellä Euroopan Unioni sai juuri valmiiksi tekoälyn sääntelyä tukevan asetuksen, jonka toimeenpano on avainasemassa tulevina vuosina.

AI STUDIO! Mitä tekoäly tekee Euroopassa? tuo yhteen eturivin eurovaaliehdokkaita, tekoälyn tutkijoita ja kaikkia muita tekoälyn läpimurrosta innostuneita ja huolestuneita Tiedekulmaan luotaamaan tätä lupausten ja riskien horisonttia:

Mitä tiedämme tekoälystä? Kenen ennustuksiin ja lupauksiin luotamme? Mitä teemme tekoälyllä, mitä se tekee meillä? Mitä annamme tekoälyn tehtäväksi? Miten tekoälyn soveltamista pitäisi valvoa ja kuka säännöistä päättää?
Tilaisuuden järjestää Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama SHIELD-ohjelma, joka tutkii yhteiskunnallista turvallisuutta ja luottamusta algoritmien aikakaudella. Ohjelman neljä monitieteistä konsortiota DECA, Generation AI, REPAIR ja Trust-M tuottavat uutta tietoa algoritmisten järjestelmien haavoittuvuuksista ja onnistuneista sovellutuksista sekä ratkaisumalleja siihen, miten algoritmisia järjestelmiä voidaan hyödyntää yhteiskunnassa vastuullisesti ja ihmisten oikeuksia ja osallisuutta kunnioittaen. 

Tilaisuus on suomenkielinen ja suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille.